Συνάντηση συναρμόδιων φορέων και ιδιωτών για τον προγραμματισμό απαραίτητων εργασιών μικρής κλίμακας στο παραθαλάσσιο τμήμα του δασικού οικοσυστήματος του φοίνικα του Θεόφραστου στο Βάι, εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε στο Βάι του Δήμου Σητείας, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλου και του Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τη Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, το Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αν. Ιωάννου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Εμ. Συλλιγάρδο και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σητείας με το Δήμαρχο Θεόδωρο Πατεράκη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου Δ. Αγγελετόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης ΜΑΔΕΣ Εμ. Φουντοραδάκη.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο φυσικό χώρο του φοινικόδασους, παρευρέθησαν επίσης ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πολίτες και, εκπρόσωποι της εταιρίας που έχει αναλάβει αναπτυξιακή δραστηριότητα σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από το Βάι. Στη συνάντηση υπερτονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι, βασικός στόχος είναι η προστασία και διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος, η βιωσιμότητα και αναβάθμιση του οποίου αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την προστασία και ανάπτυξη δασών και περιβάλλοντος, η κ. Κοζυράκη πρότεινε την άμεση εκτέλεση περιβαλλοντικών εργασιών μικρής κλίμακας στο παραθαλάσσιο τμήμα του φοινικόδασους, το οποίο βρίσκεται εκτός του περιφραγμένου πυρήνα του δασικού οικοσυστήματος, με σκοπό την ανασύσταση της υποβαθμισμένης παράκτιας αμμοθίνας, αρχικά στο βόρειο τμήμα της παραλίας
και, τη μέριμνα για ειδική σήμανση με την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων στην είσοδο με σκοπό την ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.
Οι εργασίες θα εκτελεστούν άμεσα μετά από εκπόνηση της μελέτης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου ενδιαφέρθηκε να συμμετέχει τόσο ο Δήμος Σητείας όσο και η ιδιωτική εταιρία.
Μετά επίσης από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τουριστικά στο χώρο δεσμεύτηκαν, με συγκεκριμένες ενέργειες, να σέβονται τη φέρουσα ικανότητα του φυσικού οικοσυστήματος, να μην υποβαθμίζουν τη μοναδικότητα του τοπίου και να ενισχύσουν τη φυσική αναγέννηση του φοίνικα στον παραθαλάσσιο χώρο.
Στα συμπεράσματα της συζήτησης, επισφραγίστηκε από τους παρευρισκόμενους φορείς και ιδιώτες η αναγκαιότητα για σταθερή συνεργασία και συνεννόηση λόγω της μοναδικής σπουδαιότητας του οικοσυστήματος της περιοχής και της μεγάλης επισκεψιμότητας κατά τους θερινούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε συντονισμένη ενέργεια τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους των τοπικών φορέων και ομάδων.